Skateboarding is A Crime, Not A Sport [an Opinion]

posted in: Scribble Words | 3

Skateboarding Merupakan Tindak Kriminal, Bukan Olah Raga [sebuah Opini]

Skateboarding is A Crime, Not A Sport [an Opinion]

Hari ini tanggal 3 Agustus 2016, sejarah baru dalam dunia skateboarding terjadi ketika Komite Olimpiade Internasional [IOC] secara resmi memilih untuk memasukkan skateboarding dalam Olimpiade Musim Panas tahun 2020. Dalam beberapa tahun terakhir ini telah banyak perdebatan yang saling bertentangan diantara kultur dan sub-kultur skateboarding yang berpegang pada pendapat mereka masing-masing tentang pencantuman skateboarding dalam Olimpiade. Tapi hari ini semua skateboarder [semoga aku masih termasuk di dalamnya] harus menghadapi kenyataan bahwa skateboarder sekarang bisa menjadi peraih medali emas di Olimpiade.

skateboarding-dimasukkan-dalam-olah-raga-olimpiade
skateboarding-dimasukkan-dalam-olah-raga-olimpiade

 

Dan dengan diumumkannya secara resmi pencantuman skateboarding dalam Olimpiade saat sidang IOC ke 129 di Rio de Janeiro hari ini, maka dunia skateboarding saat ini akan menghadapi datangnya dua gelombang besar protes dan perayaan terhadap pencantuman skateboarding dalam Olimpiade. Berikut ini adalah Opiniku atau pendapatku dan beberapa Opini atau pendapat dari beberapa insan dunia per-skateboarding-an yang telah kubaca dan kupahami [silahkan dibaca dan ditela’ah, jangan bengong aja];

  • Mamak Kurniawan [it’s me]: “Skateboarding itu sebuah Kultur, bukan sebuah Olah Raga. Di dalam skateboarding itu ada Karakter, Gairah atau Passion, ada Olah Raga-nya, Musik, Fashion, Bisnis, Uang, Pertemanan, Persaudaraan, Kekeluargaan, Adat Istiadat, Kesempurnaan Cinta, Keindahan dan lain sebagainya, pokoknya lengkap selengkap Kultur lainnya. Memasukkan Skateboarding ke dalam Olimpiade itu menurutku seperti menjadikan kegiatan Sabung Ayam sebagai sebuah cabang Olah Raga baru dalam Olimpiade [mari dipikirkan lagi].”
  • Hello Skateboards Indonesia: “The real one still hit the streets, #whocares.”
  • Culture BoardShop Indonesia: ” Ada yang suka dengan skateboarding masuk ke dalam olimpiade dan ada yang tidak suka atau senang bermain di jalan, yaa… itu semua tergantung kalian, yang penting tetap dalam dunia persilatan, play skateboarding. #CultureBoardShop #ditengahaja #yangpentingmasihsilat.”
  • Tony Hawk: “It is exciting that skateboarding could possibly be included in the Olympics. This is not only a great opportunity for our sport and the skaters, but also for the Games.”
  • Chris Cole: “I’d hope to be there.” [talking to ISF about the Tokyo 2020 Games]
  • Afri Ansyah: “No comment soal skateboard yang sudah resmi masuk Olimpiade. Tapi medali emas hasil Olimpiade bisa kok untuk mas kawin. Kesampingkan ego dan gengsi, karena realitanya kita butuh biaya untuk tetap di atas skateboard.”
  • Leticia Bufoni: “I think it is true to say that almost every athlete dreams of going to the Games one day. It is the biggest sport event of the world and a unique platform to present our performances, passion and culture to the world.”
  • Sean Malto: “I always thought it was funny when people would say skateboarding in the Olympics would ruin skateboarding. I’m like, really? You’re going to let skating being in the Olympics ruin it? I thought we all got into skating because we loved skateboarding. I’m just trying to skate and have fun whatever setting I am in. You want to put me in the streets? Awesome. If I so happen to go to the Olympics, I am just going to skate and have fun. I don’t think you should let the Olympics ruin whatever you’re doing. I think it’s all just personal.”
  • Noon BoardShop Indonesia: Tidak bicara apa-apa hanya menunjukkan foto dari Thrasher Magazine yang menggambarkan “Shower the Olympics with Gold [pee].”
  • Walker Ryan: “I look at skateboarding’s inclusion in the Olympics in two different ways. On one hand, I think it’s lame. Being perceived as an Olympic Sport has the potential to change skateboarding and make it more serious or something different. It could turn skateboarding into an activity or sport that parents around the world push their kids to do because it means they could make it to the Olympics. The masses who pick up skateboards in the future might be motivated to do it for the wrong reasons. But on the other hand, I think it’s rad, because I want to see my peers recognized as some of the best athletes in the world – which in my opinion is what they are. I want to see more people acknowledge how awesome skateboarding is. I want to see Luan [Oliveira], Ishod [Wair], or Bob [Burnquist] heralded as heroes for their country. I think there’s something cool about that. Why shouldn’t our fellow skaters earn Olympic Gold medals? And maybe with the reach the Olympics will bring, there will be kids who change skateboarding for the better. Maybe some kid in China will become the next Heath Kirchart, or some kid in Namibia will become the next Eric Koston. And maybe more girls will get into skating, or maybe nothing will change and skateboarding will remain the thing we each love to do for our own reasons.”
  • Woyoo Wheels Co. Indonesia: “Sudah tidak usah terlalu memikirkan Olimpiade Skateboard atau company-company yang bakal merusak Skateboard, lupain itu semua, nikmatin yang lu punya, Skateboard – Homies – Friendship. Buat dunia kalian sendiri!!!”
  • Tom Remillard: “I really hope that slalom is a main event and that Poland makes a skateboarding team, so I can join.”
  • Steve Berra: “Skateboarding is such a subjective thing so it will be interesting to see how it’s all going to work out and I don’t think they’ve quite figured that out yet, but they have a few years to get it right. Hopefully it’s better than what some have done in the past. Now, whether it’s good or bad for skateboarding, well, that’s a subjective question for an already subjective culture. There are right answers on both sides of the aisle. It’s like saying to someone who supports Trump you’re voting for Hillary or someone who supports Hillary you’re voting for Trump, or someone who likes vert instead of street, or no complies instead of flip tricks, or manuals instead of handrails. There are a million reasons they could give you why your way is bad and their way is good and vice versa, and because of its subjectivity who is to say who is wrong? I just look at it this way; it’s one event every four years, Archery certainly doesn’t seem to be effected with its inclusion into the Olympics, but I’m not someone who is into archery so I can’t say that for a fact, but things change. Skateboarding has changed so much since when I first started and I still love it. Nothing ever stays the same forever, that is the nature of the world. I don’t think it’s worth getting upset over an event every four years because every moment you spend crying about it or complaining about it is a moment not spent on trying to create something better than it, which I think is a much better use of people’s time. If it’s cool it’s cool. If it turns out to suck, then it sucks. Either way I don’t think it will change what I do.”
  • Scratch Skateboards Indonesia: “Hari ini diumumkan kalau Skateboard sudah masuk ke dalam Olimpiade nih, mudah-mudahan gak terlalu kaku dan bisa jadi motivasi buat para great skater untuk lebih meningkatkan skill dan semoga pengaruhnya bisa tambah banyak lagi yang main Skateboard di dunia khususnya di Indonesia.”
  • Braydon Szafranski: “Gang of misfits… not athletes!! Skateboarding is a crime, not a sport.”
  • Don Brown (SVP Marketing at Sole Technology): “All the debate about Skateboarding and Surfing being included in the 2020 Olympics has taken focus off of the other two sports… “Cleavage Climbing” and “whack my ass with a softball bat while I get kicked in the dick.”
  • Zealot Skateboards Indonesia: “Can we go back to how it was?!? #Skateboarding #OlympicsSuck.”
  • J Grant Brittain (TSM Photographer): “I like the “idea” of it. Kinda weird that the skateboarding I knew from the 70s and 80s when no one cared except skateboarders, has come to the World’s biggest sporting event. Also weird that it will be presented side by side with synchronized swimming.”
  • Yoon Sul: “I’m 50/50 on this topic. On one end, knowing the Olympics, skateboarding will be run by a non-skateboarding committee… And we all know the outcome of that. On the other hand, it lets us see how far skateboarding has reached and will reach across the world.”
  • Grant Schubert (Filmmaker): “Skateboarding will remain to be what it always has been to me. Nothing can ever change that.”
  • ENDdustries Skateboarding Co. Indonesia: “Menurut kami, permasalahan tentang Skateboarding yang dimasukkan dalam Olimpiade ini sangat pelik. Pada akhirnya ada kesempatan bagi seorang skateboarder untuk benar-benar menjadi seorang atlit dan berkesempatan untuk benar-benar memperoleh uang seperti bintang olah raga lainnya. Menurut kami, yang tidak setuju dengan hal ini bisa jadi sangat bodoh, menurut kami yang seperti ini adalah sebuah kebahagiaan. Menyebalkan kalau banyak skateboarder berpikir menghasilkan uang dan berkembang itu cuma dianggap hal negatif. Keren itu kalau kamu bisa tetap bisa menghasilkan uang dan bisa memberi makan dirimu sendiri ketika sudah tua [tidak merepotkan dan membebani anak cucumu, ahahaha]. Tapi kami harap ini semua berjalan lancar, karena ini luar biasa jika skateboarder tetap bisa bersenang-senang dengan skateboard-nya, tetap bisa leluasa menjalani hidup seperti biasanya dan tidak terganggu dengan siapa skateboarder yang berpartisipasi dalam Olimpiade. Tetap jatuh cinta dengan skateboarding dan terus bisa menghasilkan uang dengan bersenang-senang dengan skateboard, itu yang paling penting.”

Itu tadi beberapa pendapat yang sudah kubaca dan kupahami, lalu bagaimana pendapat kalian tentang Skateboarding yang secara resmi sudah masuk sebagai salah satu cabang olah raga dalam Olimpiade?!? Silahkan tulis pendapat kalian di kolom komentar di bawah ini.

Comment and Share if You Really Care!
(Visited 174 times, 1 visits today)

3 Responses

  1. […] aku dikhitan. Alasan bapakku menyarankan seperti itu mungkin karena dulu bapakku sering melihat aku bermain skateboard milik tetangga depan rumah nenekku [digging an old archive]. Sebenarnya bukan obrolan tentang […]

  2. […] kemudian kita hanya bermimpi dan tidak melakukan apa pun. Untuk apa ada di sana ketika hanya untuk melakukan aktivitas dengan skateboard, bermain voli dan pergi ke warung kopi, bermalas-malasan di kasur empuk dan tidur ketika pagi […]

  3. Menurut gue, skateboarding tu emang harusnya bukan jadi sebuah cabang olah raga, skateboarding tu budaya atau kalcer.

Leave a Reply